L’objectiu és millorar la vida de la gent

Els canvis que necessita el nostre poble són lents perquè han de ser estructurals i difícils d’assolir només des del front institucional. Construir un Sant Pol més democràtic, just i sostenible només és possible si la gent organitzada empeny l’Ajuntament a avançar cap a aquest sentit. Per això, els regidors de la CUP agraïm a la nostra assemblea i als col·lectius locals llurs reflexions per governar des d’una mirada llarga. A continuació volem explicar quatre exemples de la nostra tasca dins de la institució:

1. Fer política és voler millorar la vida de la gent

Que la política és un servei públic per a millorar la vida de la gent semblaria una obvietat si no fos per tants casos de corrupció, males praxis, promeses incomplertes, partidismes, etc. A escala municipal podem trobar casos de deixadesa, com per exemple vendre que teníem un institut quan tot estava per fer. Quan vam entrar a Govern, la CUP i ERC ens vam posar a treballar al minut 1 i vam trobar l’única solució factible per tenir l’institut el més aviat possible. En haver tardat tants anys a fer els primers passos, a Sant Pol ja no podem escollir quina és la millor opció, perquè la urgència d’unes condicions dignes per a l’estudi dels nostres joves fa impossible imaginar-se encara una espera d’entre 6 i 8 anys, com es pretenia amb l’anterior projecte. La solució acordada amb el Departament d’Ensenyament és bona: l’edifici pot ser una realitat el 2023, el cost de les obres es reparteix entre un 20% l’Ajuntament i un 80% la Generalitat i hi guanyem un projecte educatiu d’institut-escola perquè els joves de Sant Pol tinguin una línia pedagògica en sintonia durant tota l’etapa d’aprenentatge juvenil.

Per tant, la CUP posem en valor la bona gestió enfront de la manca de planificació.

 

2. La transparència i la participació han de ser un eix estratègic

Que la transparència i la participació han de ser un eix estratègic de la política seria una obvietat si no fos per tants anys d’estancament en aquest sentit. La radicalitat democràtica mai ha agradat a la dreta, per això des de l’esquerra la reclamem com a política central.

L’Ajuntament avança en aquest sentit, per exemple:

a) Ens han premiat amb el Segell InfoParticipa per haver passat, en menys d’un any de mandat, d’un 51 a un 88% en l’índex de transparència.

b) S’ha creat un espai al web on els santpolencs podran publicar textos sobre la política i la gestió de l’Equip de Govern, el qual es compromet a contestar públicament les propostes i crítiques, bones i dolentes, que se li puguin fer. Serà un espai de debat.

c) S’ha recuperat l’ENS com a revista cultural, de divulgació històrica i de reflexió. A més, creant un nou apartat perquè qualsevol santpolenc pugui publicar-hi les seves reflexions sobre el tema que li interessi (medi ambient, igualtat, democràcia, sanitat, etc.).

d) Els Plens Municipals es retransmeten en directe per tal d’apropar a la ciutadania les decisions d’aquest òrgan. A més, els ciutadans poden enviar les seves consultes de forma telemàtica per ser respostes en el torn de precs i preguntes.

e) Hem promogut els primers pressupostos participatius de la història de Sant Pol. No ha estat una tasca fàcil, de ben segur que l’any vinent millorarem tot el procés.

Conscients de la molta feina que encara queda per fer, la redacció, debat i aprovació del nou Reglament de Participació serà una prioritat dels propers mesos.

 

3. La justícia social és una obligació de les administracions

Que la justícia social és una obligació de qualsevol administració semblaria una obvietat si no fos per tants anys de gestió i propaganda neoliberal, segons la qual la competitivitat, l’individualisme i el fals esforç personal han de guiar els drets i oportunitats. A la CUP pensem que les desigualtats són conseqüència de la pròpia essència del capitalisme, i les persones que ocupen llocs de responsabilitat tenen l’obligació de fer el que faci falta per intentar ajudar les persones que més ho necessiten. Per exemple, l’Ajuntament de Sant Pol de Mar ha incrementat el barem econòmic per accedir a ajuts en un 48%, passant d’una renda disponible (es descompten del total d’ingressos les despeses d’accés a l’habitatge) per a un adult de 569,12€/mes a 853,7€/mes.

 

4. El feminisme: l’assignatura pendent de la nostra societat​

És innegable el masclisme estructural de la nostra societat, i la política ha de servir per a erradicar-lo i construir les bases d’una comunitat equitativa, és a dir, feminista. Des de la regidoria d’equitat estem treballant en una sèrie de propostes des de la perspectiva de gènere i el feminisme. En aquest sentit, treballem en l’elaboració d’un protocol contra les violències masclistes en el qual s’han implicat les regidories d’Equitat, Benestar Social, Joventut, Promoció Econòmica i Seguretat, el CAP i els tres centres educatius del municipi. Un altre gran projecte és fer de Sant Pol un municipi coeducador, una proposta que es començarà a implementar a la Llar d’Infants i seguirà a l’escola i l’institut i que pretén construir col·lectivament una societat lliure de violències i respectuosa amb la diversitat.

Construir un Sant Pol més democràtic, just i sostenible només és possible si és la gent organitzada qui empeny l’Ajuntament a avançar cap a aquest sentit.