COMUNICAT INFORMATIU SOBRE L’ESTAT DEL PROJECTE DE PLATGES DEL MINISTERIO

El Ministerio vol construir 28 espigons al Maresme, 3 d’ells a Sant Pol. El projecte tindrà un cost de 5M€ i un impacte ambiental incalculable.

ATUREM-HO!

NI DRAGUES NI ESPIGONS, RENATURALITZEM EL MARESME!

A principis de 2018, la recent creada assemblea de la CUP Sant Pol es va assabentar, a través dels vincles amb la Plataforma Preservem el Litoral, que el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (actualment Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico), estava tramitant un gran projecte pel litoral de la comarca del Maresme. La sorpresa va ser majúscula, tant per la gravetat de la situació com pel desconeixement total de la població i els regidors dels partits que en aquell moment conformaven l’oposició. L’anterior govern del consistori (CiU/PdeCat + Junts per Sant Pol), en cap moment va tenir la voluntat d’informar la ciutadania ni l’oposició tot i tenir coneixement de l’estat del projecte i de les greus conseqüències ambientals que aquest podia generar al municipi i la comarca.

El 30 de juliol de 2018, el Ple municipal de Sant Pol aprovava per unanimitat la moció redactada per la Plataforma Preservem el Litoral i l’assemblea local de la CUP (encara sense representació al consistori) per a la “suspensió i moratòria de l’‘Informe técnico de estrategia de actuación en el Maresme’ del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente”. Aquesta mateixa moció es va aprovar a diversos municipis de la comarca com al Masnou, Premià de Mar, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Tordera, Malgrat i Sant Vicenç de Montalt, i es fonamentava en la insostenibilitat ambiental i econòmica, i el contrasentit que aquest macroprojecte representava per al litoral de la comarca.

Segons l’”Informe técnico de estrategia de actuación en el Maresme”, la manera de posar solucions al dèficit de sediment a la costa de la comarca causada per la manca d’aportacions de la Tordera, la impermeabilització de les rieres, la rigidització i desnaturalització de la franja costanera i la fragmentació del litoral amb ports i espigons, és implementar un nou model de gestió: lluitar contra les dinàmiques litorals interrompent totalment el moviment de sediments per després gestionar-los amb dragats periòdics.

Aquesta estratègia es materialitzarà amb una inversió de més de 50 milions d’euros per a la construcció de més de 28 espigons d’uns 150 metres cada un entre Malgrat i Montgat, així com el dragatge de més de 5 milions i mig de m3 de sorres (més de dues vegades el volum de la Gran Piràmide de Gizeh a Egipte).

A Sant Pol, aquest projecte planteja 3 grans actuacions:

1. Acondicionamiento de las playas de La Roca Grossa y El Morer mediante la construcción de un espigón en L y el vertido de 180.000 m3 de arena; el espigón podria sustituirse por un dique exento.

2. Acondicionamiento de las playas de Les Barques y Sant Pol mediante la construcción de un dique exento y el vertido de 70.000 m3 de arena; debiendo calcularse para que se forme un hemitómbolo y no un tómbolo.

3. Acondicionamiento de la playa de Murtra mediante la construcción de un espigón en L y el vertido de 55.000 y 30.000 m3 de arena; el espigón podría sustituirse por un dique exento.

Els dies 7 i 11 d’agost del 2018, l’assemblea local de la CUP, tot i no tenir encara representació institucional, va organitzar dues xerrades al municipi per portar la problemàtica al carrer i donar coneixement als vilatans d’un projecte que pot canviar irreversiblement la imatge del municipi així com les dinàmiques litorals de totes les platges de la comarca. Hi van assistir un total de 130 persones.

El 9 de desembre del 2020, més de dos anys després i en plena situació de crisi pandèmica, el “Gobierno más progresista de la historia” ha publicat al BOE la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte de la primera Fase d’actuacions, a Premià i al Masnou. Ambdós municipis han fet pública la seva oposició al projecte, n’han reclamat la retirada a través de declaracions institucionals i han fet al·legacions de fons a la Declaració d’Impacte Ambiental. Tot i així, les seves demandes han estat omeses reiteradament pel Comissionat del Consell Comarcal i el Ministerio. El projecte contempla la construcció d’un nou dic de 140 metres al port del Masnou, un espigó en forma d’L de 140+40 metres i un de paral·lel a Premià de 65 metres. Aquestes infraestructures aniran acompanyades del dragat massiu de 741.000 m3 de sorra, sumant un cost total de més de 7 milions d’euros i un impacte ecològic incalculable.

Des de la CUP Sant Pol de Mar, donem ple suport a la Plataforma Preservem el Litoral en la seva denúncia pública per la gestió deslleial del comissionat per la preservació del litoral depenent del consell comarcal del Maresme i reclamem l’aturada immediata del projecte.

Les dinàmiques litorals del sistema costaner evidencien la necessitat de gestionar el litoral de la comarca de manera integral i amb criteris ecològics; els impactes sobre el Baix Maresme afecten també l’Alt Maresme i viceversa. Per això ens oposem radicalment a l’aprovació de la primera fase del Projecte que afecta els municipis de Premià i el Masnou.

No permetrem que ens trinxin la comarca!