A cada atac, més feminisme

El passat 28 de setembre va ser el Dia internacional per a la despenalització de l’avortament i pels drets sexuals i reproductius. És un dia important a reivindicar, encara més, tenint en compte l’auge d’un discurs d’ultradreta masclista, conservador i misogin que ha posat en el seu punt mira els nostres drets sexuals i reproductius. Això és part d’una estratègia clara per restringir la llibertat de les dones i les identitats dissidents i retornar-nos a un sistema de control i opressió. La forma de respondre-hi és més organització i lluita feminista.
Davant d’això, la CUP apostem per treure l’avortament del codi penal, acabar amb els límits temporals establerts i acabar amb l’objecció de consciència. Perquè tenir un sistema d’avortament públic, lliure i gratuït és un bé per a tota la societat.
Actualment, hi ha 51 comarques a tots els Països Catalans on encara no es pot avortar. Aquest fet s’agreuja als territoris rurals on les dones es veuen obligades a fer molts quilòmetres per poder exercir el seu dret a interrompre l’embaràs.
Tot plegat, ha permès un negoci encobert a la sanitat privada, ha possibilitat un pervers greuge classista i ha vulnerat el dret de les dones a ser ateses a la xarxa sanitària pública.
Cal garantir les condicions de vida digna per a totes les persones i incloure:
· Acabar amb els terminis: Limitar l’accès a l’avortament amb condicionants ex-
terns a la voluntat de la dona, com els límits temporals de les setmanes 14 i 22, constitueix una violació flagrant del dret a decidir lliurement sobre la reproducció i la maternitat. Reivindiquem una maternitat plenament lliure.
· Prohibició de l’objecció de consciència individual dels i les professionals sanitàries. També de l’objecció de consciència institucional: fet que implica que hi hagi centres sanitaris i hospitals que es neguen a practicar avortaments.
· Necessitem una Llei Catalana de l’avortament: perquè la llei espanyola del 2023  continua mantenint tant la penalització com els terminis i això exposa a dones i professionals, que interrompin voluntàriament l’embaràs al marge de la llei, a ser sancionades amb multes i presó.
· Accés a la salut sexual i reproductiva: Garantir proves diagnòstiques, tractament adequat i informació precisa sobre l’estat de salut. Totes les persones tenen dret a rebre una atenció sanitària adequada, lliure de discriminació i violència institucional.
· Dret a la interrupció voluntària de l’embaràs: L’avortament ha de ser un dret lliure, segur i gratuït, amb total capacitat de decisió sobre el mètode utilitzat i el moment en què es decideix. El dret a avortar no pot ser una concessió condicionada, sinó una llibertat fonamental.
· Educació i informació sobre la salut sexual reproductiva: És essencial rebre informació adequada i educació sobre relacions sexoafectives saludables. Això és clau per construir una societat més justa i conscient lliure de tabús i estigmes.
· Equitat anticonceptiva: Exigim l’accés universal a tots els mètodes anticonceptius, incloent-hi l’anticoncepció d’urgència. LLibertat de decidir sense discriminació econòmica ni social.
· Equitat menstrual: La gestió de la menstruació és una qüestió de dignitat i salut. Demanem mesures per garantir l’accés a productes d’higiene menstrual gratuïts i la promoció d’una educació que desmunti els estigmes sobre el cos de les dones.
La proposició de llei registrada per la CUP el 3 d’octubre s’ha fet de la mà de l’advocada penalista i activista pels DDHH Laia Serra, i ha estat  elaborat conjuntament amb l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius, l’entitat feminista de referència en aquesta matèria.

La CUP registra amb data 3 d’octubre la llei catalana pel dret a l’avortament per eliminar la penalització i els terminis.